Leung Wai Choi sifu, english/czech article

sifuFor english version of this article about Grand Master Leung Wai Choi – follow the link here

Leung Wai Choi sifu a jeho „Leung Ga Mou Gun“

Siu Hing Cheng Wan Tong Dou Tau Leung Gun Lung Si Mou Seut Tyun (Siuhingská síň Modrého oblaku, Leungova skupina Dračího a Lvího tance a škola bojového umění v Doutau) se nachází v Siuhing City a má více než 130 let historie. Podle historických záznamů v obci museli předkové vesničanů často bránit místní molo říčního přístavu před nájezdy banditů. Leung Ji Ban zorganizoval a založil místní milici, což je předchůdce „Leung Ga Mou Gun“ (školy bojových umění rodiny Leung), která si klade za cíl se bojovým uměním udržet fit a naučit se obraně svých domovů. Podle legendy jeden z předků Leung Ji Bana, byl bodyguard vysokého úředníka dynastie Qing. Později zase Leung Dong Gau vedl vesničany k boji proti Qingské vládě, byl odhalen a hledán. Později uprchl do Hong Kongu, pokračoval na sever a nakonec se připojil v roce 1911 k revoluci a zemřel pro svou zemi.

 „Cheng Wan Tong“, společnost založená v pozdních dnech dynastie Qing , byla charitativní organizace a ve své době klan rodiny Leung inicioval stavbu majáku, silnic, umožňoval dětem chodit do školy, organizoval léčbu nemocným, apod…

Prestiž „Leung Ga Mou Gun“ oživil v roce 1940 Leung Yeun Ming. Leung Yeun Ming (1914 – 1996), v rodině narozen jako čtvrtý, také známý jako „Leung Sei“(Leung čtvrtý), byl vyznavač Choi Lei Fat, severního Shaolinu a Hung Ga. Byl slavný instruktor ve městě a ještě ve svých 80ti letech ubránil oběť přepadení, když jí dva lupiči chtěli ukrást kabelku. Po válce a politické vřavě v 60tých letech převzal rodinou školu z rukou svého otce „Leung Sei“ Leung Wai Choi sifu. Pod jeho vedením zažil „Leung Ga Mou Gun“ rozkvět v plném proudu.

Leung Wai Choi se narodil v roce 1941, v 6ti letech ho otec začal učit bojové umění, v roce 1953 vstoupil do místního WuShu týmu v Jiangmen a v následujících letech opakovaně získal titul provinčního mistra bojových umění. V roce 2003 se Leung sifu zúčastnil v 62 letech turnaje bojového umění v Hongkongu a odnesl zlaté a dvě stříbrné ocenění. Leung Wai Choi je bývalý hlavní trenér městského Wushu týmu, viceprezident „Siuhingské Asociace Bojových Umění“, prezident „Sdružení Lvího tance“, hlavní trenér Hong Kongské „Síně Modrého oblaku, skupiny Dračího a Lvího tance a školy bojového umění“ a ovládá několik stylů čínských bojových umění, která se učil u více než deseti slavných mistrů. A není jen vynikající v bojovém umění – přikládá také velký význam dědictví čínských bojových umění a je vyhlášený hlubokou znalostí čínské tradiční medicíny, „Feng Shui“, apod. Vyučovat bojová umění začal ve věku 18ti let a dnes má za sebou počet několika tisíc žáků v Číně i zahraničí. Dnes po dlouhé a tvrdé práci přicházejí vynikající úspěchy jeden za druhým. Synové a dcery Leung sifu a jeho vnuci i žáci získávali a získávají ocenění nejen na provinčních a lokálních soutěžích bojových umění a Lvího tance, ale i na mezinárodních v Hong Kongu.

WingChun se Leung sifu začal učit od otce své manželky, Taam Hou Chyun a učil se od něho 18 let dokud Taam sifu neřekl, že už ho nemá co naučit. Taam Hou Chyun byl žákem slavného mistra Dang Syun, který ho naučil styl svého učitele Fung Siu Chinga – mistra starobylé verze WingChun z „Červených džunek“.

Předci, mistři rodinné školy klanu „Leung“ –

Leung Ji Ban – Leung Dong Gau – Leung Si (Leung Yeun Ming) – Leung Wai Choi

Učitelé Leung Wai Choi sifu, tak jak je sepsal na své 70té narozeniny (v závorce uveden styl/techniky, který se Leung sifu u daného učitele učil):

1. Leung Yeun Ming, otec, (Choi Lei Fat, Bak Siu Lam, Hung Kyun)
2. Leung Yeun Gwong, strýc, (Hung Kyun)
3. Lei Faan Fung , (Fu Hok Seung Ying, Baak Yun Mou Seut)
4. Yun Fei Hung, (Hung Kyun, KamNa)
5. Gu Wai Jing, (24 Taijiquan)
6. Taam Hou Chyun, (Baan Jung Wing Chun Kyun)
7. Taam Pui Chyun, (Baan Jung Wing Chun Kyun, Tong Long Kyun, Taijiquan)
8. Keui Hon Chyun , (Choi Lei Fat, Gou Kap Fu Ying, Tung Yan Baat Gwa, Daat Tang Baat Gwa, Baat Gwa Sam, Baak Mou Dang Kyun)
9. Chang Hing Wong, (Naam Kyun)
10. Gwok Ji Sek, (Chat Sing Tong Long Kyun)
11. Fong Hoi Wing, (Taijiquan)
12. Lei Hei Yu, (Yang Taijiquan)
13. Lam Lou Si, (Taijiquan)
14. Ng Ga Lung, (Lung Ying Mo Kiu)